Kom jij bij ons werken? Bekijk hier alle vacatures!
 

Alles over de nieuwe NOW-regeling

Wat is de NOW-regeling?
De NOW-regeling is een tijdelijke noodmaatregel om bedrijven tegemoet te komen in de loonkosten, als ze door de coronacrisis minder omzet hebben. NOW staat voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De regeling is om te voorkomen dat bedrijven door de coronacrisis failliet gaan, omdat ze hun personeel niet meer kunnen betalen. Op deze manier hoopt de overheid zoveel mogelijk banen en inkomens te behouden.

Wanneer geldt de nieuwe NOW-regeling?
De nieuwe NOW-regeling geldt voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021 en wordt opgeknipt in 3 blokken van 3 maanden. Het eerste blok geldt voor de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2020 en kan worden aangevraagd vanaf maandag 16 november.

Heb ik ook recht op de nieuwe NOW-regeling?
Ben je ondernemer, heb je medewerkers in dienst die in Nederland verzekerd zijn en verwacht je tussen 1 oktober en 31 december 2020 tenminste 20% omzetverlies? Betaal je jouw medewerkers 100% door? Dan is de kans groot dat jij in aanmerking komt voor de NOW-regeling.

Hoe bereken ik mijn omzetverlies?
Voor deze NOW-regeling wordt gekeken naar je omzet en naar je loonsom. Voor de loonsom wordt het bedrag genomen dat je in juni 2020 hebt betaald. Voor de omzet wordt de omzet van de periode van 3 maanden vergeleken met een door jou te kiezen periode van 3 maanden. Wij helpen je graag om dit te berekenen.

Aan welke voorwaarden moet ik verder voldoen?
Om in aanmerking te komen moet je als werkgever gedurende 3 maanden op zijn minst 20% omzetverlies verwachten tussen oktober en eind december 2020. In de eerste 6 maanden van 2021 geldt een minimum van 30%. De NOW-regeling stelt vervolgens de volgende extra voorwaarden:

  1. Je betaalt jouw werknemers 100% door.
  2. Je bent verplicht de subsidie te gebruiken om de loonkosten te betalen.
  3. Je bent ook verplicht jouw werknemers te informeren over een toegekende aanvraag.
  4. Je moet loonaangifte doen op grond van de Wet op de loonbelasting 1964 op de voorgeschreven momenten.
  5. Je bent ook verplicht je werknemers te stimuleren ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen. Hiervoor moet je bij de NOW-aanvraag een verklaring over afleggen.
  6. Als je gebruikmaakt van de NOW-regeling, mag je over 2020 t/m de aandeelhoudersvergadering in 2021 geen winstuitkering en bonussen aan aandeelhouders, bestuur en directie uitkeren. Dit geldt alleen als het voorschot op de tegemoetkoming 100.000 euro of meer is. Of als de definitieve tegemoetkoming 125.000 euro of meer is.

Wanneer krijg ik het geld overgemaakt?
Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen en hun aanvraag volledig en juist invullen, krijgen binnen 2 tot 4 weken een voorschot van 80% in 3 termijnen. The Numbers People kunnen je helpen om de aanvraag goed in te vullen en op tijd te versturen. Het is wel belangrijk dat je je aangifte loonheffing hebt gedaan, voordat je de aanvraag voor de NOW-regeling indient. Ook hier kunnen we je natuurlijk bij helpen.

Heb ik een accountantsverklaring nodig?
In sommige gevallen heb je een verklaring van een accountant, administratiekantoor of belastingadviseur nodig. Dit is afhankelijk van de hoogte van het voorschot (meer dan 20.000 euro) en het definitieve subsidiebedrag (meer dan 25.000 euro). The Numbers People kunnen jou helpen aan deze verklaring.

Wat kost het als jullie mij helpen?
Omdat we begrijpen dat het jaar al ingewikkeld genoeg is voor je, brengen wij pas onze kosten in rekening als de subsidie daadwerkelijk aan jouw bedrijf wordt toegekend. Vraag onze tarieven op door een mailtje te sturen naar info@thenumberspeople.nl.

Welke regeling is er voor 2021?
Deze NOW-regeling is in 3 delen opgeknipt. Het eerste deel gaat over de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2020. Het tweede deel gaat over het eerste kwartaal van 2021: van 1 januari tot en met 31 maart 2021.

Voor die 2e periode geldt dat je aanspraak maakt op de regeling als je minimaal 30% omzetverlies hebt. Deze subsidie voor deze 2e periode kun je aanvragen tussen 15 februari en 14 maart 2021.

Het laatste NOW-subsidieblok geldt voor april, mei en juni 2021 en is net als het 2e blok bedoeld voor bedrijven die minimaal 30% omzetverlies verwachten. Voor dit blok kun je jouw aanvraag indienen tussen 17 mei en 13 juni 2021.

Over ons
Bas den Hartog is eigenaar van Den Hartog | The Numbers People. Wij begeleiden mkb-organisaties op het gebied van onder andere het voeren van de administratie en het toepassen van belastingtips. Wij vinden het belangrijk dat jij je kunt richten op dat waar jij het best in bent: ondernemen. Wij helpen je door te zorgen dat je administratie op orde is en door met je mee te kijken hoe jouw cijfers voor jouw bedrijf kunnen werken, waar je kunt besparen en hoe je jouw financiële doelen kunt behalen.

Contact
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken voor een persoonlijke kennismaking? Laat dan hieronder een bericht achter of bel ons op nummer 030-3200059.

Neem gerust contact op

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Twijfel je of jouw administratie overgenomen kan worden door The Numbers People? Of heb je andere vragen voor ons? Wij staan voor je klaar! Geen vraag is te gek, bel ons gerust.

Bel ons op 030-3200059
The Numbers People Collega
 
 
© 2024 Specialist in administratie